Steek Batsers Elst Convent Prinsen Carnaval   Elst
    CPC-Elst in beeld: foto's en video's uit het archief

Speciaal voor deze website zijn we aan het graven geweest in de donkerste archieven die het CPC kent. Leden zijn omgekocht, bedreigd, afgeperst en verder vriendelijk verzocht om foto's in te sturen. Dat leverde leuke series op, die hieronder in slideshows zijn samengebracht. Veel kijkplezier. Klik op de titel van elk onderdeel voor de foto-show.

Halfvasten in Terzio
Ook dit jaar waren de Oud-Prinsen weer in Terzio om de bewoners daar een onvergetelijke dag te bezorgen. Behalve met zang waren en natuurlijk ook overheerlijke hapjes.
Bekijk hier de gezellige foto's even.

Buutegebeuren 2020
“Breng de kermis terug naar Elst”
Het kan gewoon niet waar zijn dat een dorp van deze omvang geen fatsoenlijke kermis heeft.
Zelfs een gat als Heerhugowaard heeft een kermis van formaat, of niet burgemeester.
Kermis bestaat al in Elst van voor 1900.Elst een dorp van 22.170 inwoners, waarvan 3984 kinderen van 0-15 jaar.We groeien met 3% per jaar. Dat zijn 120 teleurgestelde kindje per jaar d’r bij. De Kermis, daar ontmoet de jeugd elkaar. D’r zijn heel wat huwelijken ontstaan (en ook gesneuveld) door de kermis. Maar zonder de kermis zou er een aantal van jullie niet eens bestaan. Wat wij willen is een kwalitatief goede kermis met goede attracties. Meer bezoekers trekken door misschien weer een feesttent? Combineren met Peerdemert?
Een kermis is dan gelijk een kinderdagverblijf tijdens de Peerdemert. Vroeger kreeg je Kermisgeld van je vart zodat hij weer ongestoord kon drinken. De slimmere onder ons gingen dat meestal vragen als hij al wat borreltjes genuttigd had. In de malle molen van het goede Elster leven mist nog een fatsoenlijke Kermis.
Tijd om de gemeente eens uit de Kermistent te lokken: Draai er niet omheen. Laat ons niet van een koude kermis thuiskomen en onderzoek toch alstublieft de mogelijkheid van een mooie Elster Kermis. We gaan met de Burgemeester, Prins en Jeugd Prins en Ruud Rutten eerst langs de attracties Daarna mogen de overige gasten langs de attracties.
Klik hier om de foto's te bekijken.

Buutegebeuren 2019
Voorafgaand aan het Buutegebeuren was er natuurlijk allereerst het tradionele tegelleggen. Aangezien oud-prins Arno van de Paplepel vorig jaar onze voorzitter Joop van Job zo fijntjes had gewezen op het feit, dat de tegel van Prins Hans uut Mokum ontbrak in het prinsenstraotje, werd dit straotje effen goed schoongeveegd, waarbij bleek dat de tegel er wel lag, maar alleen was bedekt met een laag zand.

Vervolgens kweet Hoogheid Prins Ron uut de Perenbuurt zich als een volwaardige straotemaker van zijn taak om zijn tegel op een deskundige wijze in het straotje te leggen. In zijn toespraak deed hij de toezegging dat zijn Adjudant en oud-prins Willy uut de Kersenstraot zou zorgen, dat dit straotje er altijd spik en span bij zou liggen. Het CPC bestuur is voornemens op de eerste maandag in september deze toezegging rond 15.00 uur te inspecteren. Onder begeleiding van Bats Mar Deur werd het Prinsenlied en clubliederen gezongen en dit officiele gedeelte afgesloten.

Dit jaar had het Buutegebeuren een politiek tintje. Onze burgemeester Toon van Asseldonk stopt per 1 april en derhalve dient er een “neie” te komen. Het toeval wilde, dat de Commissaris van de Koning net een neie had voorgedragen in de persoon van Patricia Hoytink-Roubos. In een eerste interview in de Gelderlander was te lezen, dat zij niet voorop zou lopen in de polonaise. Voor het CPC nog een taak om haar nog een verkorte inburgercursus aan te bieden, zodat het ook voor haar duidelijk wordt, dat carnaval meer is dan in een polonaise lopen.
Waarschijnlijk is de benoeming van Patricia Hoytink-Roubos een hamerstuk bij de Kroon, maar het CPC wil dan toch wel een locale LOCO als haar rechterhand.

Derhalve hielden een aantal oud-prinsen een betoog, waarbij ze probeerden de stem van de talrijke aanwezigen voor zich te winnen.
Als eerste was er een duo presentatie van oud-prins Jack van Toon uut Reeth en oud-prins Sjiert van de Haer, die benadrukten het buurtschap Reeth in oude glorie te willen herstellen. Prins Jack hield zich keurig aan de beschikbare tijdslimiet, maar oud-prins Sjiert was niet te remmen. Een van de aanwezigen merkte op, dat het met Sjiert wel hele lange vergaderingen zouden worden, wat door een aantal CPC-ers werd beaamd.
Oud-prins Rob de Geteckelde had het voornemen om het land van Tap weer terug te brengen als een Parkje midden in het centrum van Elst. Welk dorp in Nederland had nou zo’n unieke mogelijkheid?
Oud-prins Frank van de Rullekes had plaatsgenomen in het Fort. Aangezien in deze straot zoveel oud-prinsen hebben gewoond, was zijn plan om deze straot om te zetten in de Prinsenstraot. Bovendien schermde hij met twee CV’s. Een Vaillant en een Carnavalsvereninging. Gelukkig had hij geen lelijk eendje en ook nooit zijn school afgemaakt, anders had hij er vier gehad. Maar de aanwezigen luisterden met open mond naar zijn prachtige toespraak.
Ook bij oud-prins Hans van t Fornuus stonden de aanwezigen met open monden te luisteren. Dit kwam omdat zijn begeleidingsteam rondging met welgevulde eieren. Helaas liet de geluidinstallatie onze oud-prins in de steek, maar de eieren waren lekker.
Tot slot had oud-prins Jasper van ut ZangSaot  zich omgeturnd als allochtone medeburger. Ook hij had de pech dat zijn betoog slecht te volgen was, maar met zijn allochtone broeder was het wel een mooi plaatje.
Vervolgens trok de stoet richting Gemeentehuus. Hier werd de Duppert naor beneden gehaald en de aanwezigen getrakteerd op een welverdiende consumptie. Onze voorzitter heeft hier nog een dankwoordje gericht tot onze vertrekkende Burgemeester Toon van Asseldonk. Aangezien hij dus binnenkort afscheid moet nemen van zijn ambtsketen overhandigde JeugdPrins Jasper de Stoker hem een vervangende carnavalsketen/onderscheiding met de tekst: Bedankt Toon namens het CPC.
Afsluitend werd in de Ommelanden bekendgemaakt welke LOCO  wordt voorgedragen als rechterhand van de neie Burgemeester. Met grote voorkeurstemmen werd dit OudPrins Frank van de Rullekus die spontaan zijn winnende toespraak herhaalde. Na een dankwoord gericht aan de organisatie van het Buutegebeuren en BATS MAR DEUR werd deze mooie middag afgesloten. Klik hier om de foto's te bekijken.

Buutegebeuren 2018
Ook dat startte natuurlijk met de traditionele tegellegging, waarna de Prins, oud-Prinsen, besturen en narren en narrinnen richting Willemsplein togen. Al sinds Napoleon Bonaparte was er sprake van een plan voor doorgang van het Willemsplein naar het Europaplein en eindelijk was het Convent Prinsen Carnaval gelukt om de politiek het licht te laten zien. De doorgang werd een feit en dan ook maar gelijk een eerste echte Elsterse naam voor dit straatje: de Deursteek.

Seizoenopening CPC 2016 / 2017

Eind oktober kwamen de ex-Prinsen weer bij elkaar om het seizoen 2016/2017 te openen. De gezellige sfeer zowel bij de vegadering met zeer hoge opkomst als beneden in café de Ommelanden samen met partners en weduwen van overleden ex-Prinsen was gezellig. Dat was natuurlijk ook te danken aan de groep partners die ook dit jaar weer tal van verassingen in petto hadden, zoals een gastoptreden van oud-adjudanten. Klik ook hier voor een foto-show van Rob de Geteckelde.

Tegelleggen 2016
Uiteraard als gebruikelijk legde ook Prins Jasper van ut Zangsaot in 2016 zijn tegel op de bekende plek in de Dorpsstraat voor de Primera. Onze fotograaf schoot de bijgaande plaatjes die je hier kunt bekijken.

Seizoenopening CPC 2015 / 2016
Elk jaar komen de leden van het CPC bijeen om het seizoen te openen. Dat gebeurt niet alleen met een plechtige vergadering maar ook met een gezellig samenzijn met de partners en weduwen van overleden ex-Prinsen. Ook in 2015 had een groep actieve partners weer een leuk verrassing in petto. Rob de Geteckelde schoot de leuke foto's.

Buutegebeuren 2014
Het buutegebeuren 2014 kende dit jaar meerdere onderdelen. De club oudprinsen wilde aandacht geven aan de leegstand in het centrum en begonnen de dag in één van de leegstaande winkelpanden met een brunch van de Oud-Prinzen-Voetzelbank. Het pand aan de Dorpsstraat, waar voorheen Henk-van-Boven-tot-Ondergoed was gehuisvest, was omgetoverd tot een sobere eetgelegenheid. Een mooie start, waar gretig gebruik werd gemaakt van de goed verzorgde broodjes en hardgekookte eitjes. Uiteraard ontbrak ook de heersende Hoogheid Daan de Bourgondiër met adjudant Edwin en echtgenotes niet bij deze gelegenheid. De Bourgondiër was zeer te spreken over de kwaliteit en kwantiteit van de brunch. Met dank aan Ap van de Grap voor de verzorging van de brunch.

Vervolgens werd er verzameld in de tent op het Plein en sloten meerdere belangstellenden en genodigden zoals B&W zich aan om gezamenlijk naar het Prinsestraotje te vertrekken voor de traditionele tegellegging. Oud Hoogheid  Joop van Job werd enigszins overvallen door de snelheid waarmee de stoet zich naar het straotje begaf, maar op een geleende oude damesfiets scheurde hij met een snelheid, die de geluidsbarrière bijna doorbrak, huiswaarts om de sleutel van zijn in de Dorpsstraat geparkeerde auto op te halen.  Gevolg was wel, dat het leek of hij drie dagen onder de zonnebank had gelegen, maar gelukkig trok dat langzaam maar zeker weer enigszins bij. 
Door deze snelle actie kwam alles nog op zijn pootjes terecht en was de tegellegging daarna een fluitje van een cent en zo heeft ook Hoogheid Daan een plaatsje waar de paarden tijdens de jaarlijkse markt zich heerlijk op uit kunnen leven.

Aansluitend het “echte buutegebeuren”.
Geruime tijd kende de Elster bevolking en zeker de middenstand veel overlast van het breekwerk in het centrum van Elst. Met name de Valburgseweg heeft lang opengelegen en de Dorpsstraat staat op de rol. Het CPC meende de Elstenaren hoognodig voor te bereiden op de komende openbare werken en de verantwoordelijke beleidsmakers ook eens kennis te laten maken met het ongemak van deze situatie. 
Daartoe was er door de commissie buutegebeuren na urenlange vergaderingen en wisselende ontwerpen een parcours uitgezet, wat recht zou doen aan de weergave van de puinhoop die we straks weer aan zullen treffen in de Dorpsstraat. De vertrekkende wethouders Frits Witjes en Frank van Rooyen, Hoogheid Daan en zijn Adjudant Edwin en een Zet ‘m Opper (Ruud Maatman) en Batser (Menno Pijl) legden het parcours af, waarbij de stopwatch aangaf dat Hoogheid Daan in een recordtijd van 1.11.11 minuut duidelijk de snelste was. Starter Jacques van Toon uut Reeth en juryleden Marius de Spierstrieker en Willy uut de Kersestraot hebben naar eer en geweten deze tijd geklokt.
Op uitnodiging van onze zeer spraakzame opperstalmeester, Teun de Opsteker, probeerde de Jeugdprins, Ruben de Ruiter succesvol deze tijd te evenaren. Wellicht heeft ook de door VEKO verstrekte onderscheiding ( Jan Geurts Penning) onze Opsteker dusdanig geïnspireerd dat hij op een grootse wijze als een soort Theo Koomen verslag deed van deze hindernisbaan. Een andere te verdedigen verklaring is dat Teun veel heeft opgestoken van zijn jarenlang verblijf tussen de Duppertdurpers.  Maar het was klasse Teun. Na afloop van dit gebeuren was de prijsuitreiking in de tent. Elke deelnemer kreeg een presentje in de vorm van een stuk gereedschap om straks de rotzooi in het centrum van Elst op te kunnen ruimen. De Batsersband zorgde voor een prettige muzikale omlijsting.

Toetje:
Martijn Raadsheer, zoon van de veel te vroeg overleden oud Hoogheid Fred de Raadsjonker gaat dit jaar als deelnemer van het Team Kanjers Elst meedoen aan het beklimmen van de Alpd’huzes.
Het CPC bood dit team ter ondersteuning een cheque aan van € 111,11 aan. Door middel van een snelle “collecte” onder de aanwezigen werd dit bedrag aangevuld met € 260,76. Namens het Team Elster Kanjers sprak Jacco Danen zijn hartelijk dank uit!! Team kanjers veel succes!!

Met dank aan de mannen van het geluid en de Batsersband voor de muzikale ondersteuning en omlijsting, kan er wederom teruggekeken worden op een geslaagd buutegebeuren. Foto kijken? Hier even klikken.

Buutegebeure 2012
Het kon ook niet anders dat de plannen voor een nieuw gemeentehuis middelpunt van het Buutegebeuren 2012 zou zijn. In de tent op het Plein mochten 8 vertegenwoordigers uit onze gemeente met 111 stenen een miniatuur bouwen van het nieuwe gemeentehuis. Wethouder Frank van Rooijen gaf toe van zijn bouwwerk niet echt iets moois gemaakt te hebben. Afgetreden werthouder Jan van Baal (ver)bouwde de bestaande locaties omwille van zuinigheid, De vertegenwoordiger van Gerritsen Bouw hield stenen en dus geld over en wilde wel voor de helft bouwen ( van het geld dan, geen half gemeentehuis natuurlijk) Joop Jansen deed samen met Jan Herberts en dat kwam ze op strafpunten te staan, ondanks dat ze er een zespersoons ecologisch toilet in bouwden. Wies de Rasechte had een beter verhaal dan dat hij bouwde en kon zelfs met zijn grote bordes geen potje breken. Ook de burgers Maikel en Mieke gooiden hoge ogen. Maikel liet zich goed helpen door de aanwezige Raad van elf van de Jeugdprins en Mieke ( de Geteckelde) bouwde als enige een achterkamertje voor de achterkamertjespolitiek, dat zeer de goedkeuring kon wegdragen van burgemeester Liesbeth Tuijnman. Omdat Wim de Econoom de dag ervoor de stem kwijt raakte tussen het foruin en het Wapen was de presentatie in handen van Teun de Opstéker, die het allemaal alleen maar lukte omdat hij terzijde gestaan werd door en uitermate deskundige jury: Willem de Houtwurm, Francesco de Digitale, Henk van de Steun, Willem 1, Roeland met Lange Aojum en Hans van 't Fornuus. Foto's zie je door hier te klikken.

Buutegebeure 2011
De samenwerking tussen Batsers en Zet 'm Op staat centraal en de oud-Prinsen heben een convenant opgesteld die door beide veurzitters in de tent tegenover het gemeentehuis wordt getekend, maar eerst is er een wedstrijd tussen drie teams: Batsers, Zet 'm Op en een gemengd team van Zet'm op en Batsers en ongelooflijk of niet, maar het gemengde team wint glansrijk en bezegelt daarmee het succes aan de samenwerking.

Buutegebeuren 2010
Dit is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen en dat maakt het voor zowel de burger als de politici niet makkelijker. 
Het CPC helpt een handje en middels dartpijltjes wordt het stemmen een stuk makkelijker.

Buutegebeuren 2009
Het toverwoord voor dit Buutegebeuren is kunstgras. Politiek gedimdam gelardeerd met een wenselijk sausje van de voetbalclubs om kunstgras te krijgen houden de gemoederen al een tijd bezig. Uiteindelijk legt het CPC een kunstgrasveld aan voor het gemeentehuis, waar de cracks van weleer een hoogstaand potje voetbal laten zien.

Buutegebeuren 2008
Het jaar van Prins Marius de Spierstrieker die het CPC ondersteunt als er eindelijk een fors begin wordt gemaaakt met het Evenementenplein voor het gemeentehuis.

Buutegebeuren 2007
Nadat Prins Henk van de Steun de traditionele naamtegel in de stoep voor de Primera heeft gelegd, gaat het grote gezelschap naar de voormalige winkel van Gerretsen Elektro waar op dat moment de HEMA wordt getransformeerd. Bekend is geworden, dat deze HEMA niet de bekende worsten van eigen merk zal verkopen en dat vinden de Carnavalisten als een carnaval zonder bier.

........................................................................................................................................

11-Jarig bestaan: op naar de bierbrouwerij
Ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan van het CPC hebben de leden met hun partner een reis ondernomen naar Duitsland, waar cultuur het middelpunt was: een bezoek aan de Warsteiner Bierfabriek.

Prinsentreffen Blauwe Striekske 2010
Op de elfde van de elfde was 'toutes' carnaval uit elst uitgenodigd bij het Blauwe Striekske in Valburg voor het Prinsentreffen 2010. De foto's laten zien, dat het zeer gezellig was bij onze buren.

Prinsenpresentatie 2010 - 13 november 2010
De eerste foto's van de presentatie van onze nieuwe Hoogheid Prins Willy uut de Kersestroat en Adjudant André Tumelaire, een prima Zet 'm Op en Batserduo.

Kerstborrel 2010 Zet 'm Op in het winterfestijn
Goed initiatief van Zet 'm Op en druk bezocht. Veel oud-Pinsen waren aanwezig.

VEKO 2011
Info-avond op 3 maart 2011 over de optocht en de uitreiking van de Döppert ( ook wel Duppert genoemd)

Bejaardenavond 2011
Batsers en Zet 'm Op treden op voor bewoners van Terzio (3 maart 2011)

Sleuteloverdracht - Bezoek aan jongste inwoner - Onthulling Prinsenbord
Op zaterdag 05 maart 2011 was de traditionele sleuteloverdracht in Elst. aamsluitend bezocht de Prins de jongste inwoner en werd het Prinsenbord onthuld bij de woning van Prins Willy uut de Kersenstroat.

Carnavalsoptocht 2011
VEKO kan terug kijken op een geslaagde optocht. De foto's zie je hier evenals enkele beelden van de optredens in de tent.

Vergadering en buffet met partner op 15.10.2011
De eerste vergadering van het nieuwe seizoen. Traditiegetrouw zijn de oud-Prinsen samen met de partner uitgenodigd en is er een activiteit aangekoppeld. In eerste instantie werd bij hierbij gedacht aan een marathonloop, maar naderhand is toch voor jeu-de-boule gekozen. De bijeenkomst vond plaats in de Helster. Na het sportieve gedeelte vond de uitputtende vergadering plaats, waarna het geheel zich op een primas buffet stortte. Samen met een ( en misschien bij sommigen wel twee) pilsjes werd het geheel nog uitgebreid ge-evalueerd. Klik hier voor de foto's.

Blauwe neuzen op 11-11-11
Een prima initiatief van Zet 'm Op, die samen met de Batsers op 11 november 2011 ( 11.11.11) het Plein in Elst vol kreeg met meer dan 1000 lachers. Zij kregen het voor elkaar samen meer dan 120 decibel bij elkaar te lachen en zo is Elst een plek in het Guinnes books of Records rijker geworden. Het was erg gezelig, getuige de foto's die je ziet door hier te klikken.